Hamilelikte kasık ağrısı olur mu? Adet olacakmış gibi kasık ağrısı gebelik belirtisi mi? Hamilelikte kasık ve karın ağrısı neden olur?
Jinekologların uzmanlık alanına giren bu sorular, anne adayları tarafından sıklıkla merak ediliyor. Malum; gebelik, sağlığa her zamankinden daha fazla özen göstermeyi gerekli kıldığı için kasık ağrılarını da ciddiye almak önem taşıyor.
Evet; kasık ağrısı, gebelik başlangıcında ilk karşılaşılan belirtiler arasındadır. Yaygın olarak, hamileliğin erken safhalarında gözlemlenir. Bu durum geçici ve normaldir, genellikle herhangi bir probleme delâlet etmez.
Ancak sık aralıklarla tekrarlayan veya şiddeti giderek artan, yoğun şekilde gerçekleşen kasık ağrısı varlığında mutlaka kadın-doğum uzmanına başvurmak gerekir.
Kasık ve karın bölgelerindeki ağrı, hamileliğin fizyolojik bir sonucudur. Bu; vücudun gebelik sürecine adapte olmaya çalışırken verdiği, doğal bir tepkidir. Kasık ağrısına kanama ve benzeri şikâyetlerin eşlik etmesi ise bir sorun yaşandığına işaret ediyor olabilir.
Gebelerin sıklıkla yaşadığı sorunlardan biri olarak kasık ağrısı, hormonal değişimlere bağlı olağan bir durumdur. Döllenme meydana geldiğinde bu, rahim bölgesinde kramp benzeri ağrılara sebebiyet verir. Çoğu anne adayı bu ağrıları adet sancılarına benzetir.
Rahim bölgesini yanlarından desteklemekte olan bir bağ vardır. Bu, ‘round ligament’ olarak da isimlendirilir. Kasık bölgesiyle rahmin arasında uzanan söz konusu bağ, destek vazifesi üstlenir. Rahim büyüdükçe bağ gerildiğinden dolayı kasık ağrısına yol açar.
Ayrıca hamilelik başlangıcı, bebek rahim duvarına tutunduğu esnada implantasyon kanaması oluşur ve hafif hafif, birkaç gün süreyle devam eder. Ayrıca gebelikte kasık ağrısı durumuna şu belirtiler de eşlik edebilir:
1. Uykuya eğilim,
2. Göğüslerde hassasiyet,
3. Bel ağrısı,
4. arnın alt kısmında şişkinlik vb.
Kendini hamileliğin ilk birkaç haftasında gösteren bu şikâyetler zamanla hafifleyip ortadan kalkar. Fakat gebeliğin son zamanlarında yine ortaya çıkabilir.
Gebelikte kasık ağrısının sebepleri her zaman hormonal değişimlere bağlı olmayabilir. Şu faktörler de hamilelik döneminde kasık ağrısı yapabilmektedir:
1. Düşük,
2. Dış gebelik,
3. Preeklampsi -diğer adıyla gebelik zehirlenmesi-,
4. Gaz, şişkinlik ve kabızlık,
5. İdrar yollarında enfeksiyon.
Çoğunlukla hamileliğin dördüncü haftasından itibaren kasık ağrıları artış göstermeye başlar. Birkaç ay sonra azaldığı görülür ve artık beşinci Ayda genellikle artık seyrekleşmiştir.
Ancak doğum zamanı yaklaştıkça kasıklardaki ağrı yine artar ve yedinci ayın ardından yine sık sık gerçekleşmeye devam edebilir. Bunun nedeni; rahim bölgesinin, bebeğe yer açmak için büyümesi ve kaslara baskı yapması, organları sıkıştırmasıdır.
Olağan gebelik belirtilerinden biri kabul edilen hafif ve geçici kasık ağrıları için tedavi gerekmez. Çünkü hamilelik başlangıcında kasık ağrısı ve diğer şikâyetler biraz rahatsızlık verse bile, zaman içerisinde kaybolur.
Bununla beraber doktorunuz; ağrının hafiflemesi için bazı yardımcı önerilerde bulunabilir. Bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Su tüketimini artırmak,
2. Karın çevresini sıkan kıyafetlerden uzak durmak,
3. Bolca istirahat etmek,
4. Ayakları üşütmemek, çorap veya terlikle dolaşmak,
5. Ağır eşyalar kaldırmaktan kaçınmak,
6. Hafif egzersizler ve kısa yürüyüşler,
7. Ilık bir duş,
8. Otururken rahat bir pozisyon tercih etmek.
Velhâsılı; gebelikte kasık ağrısı normaldir, endişeye gerek yoktur. Fakat eğer sıklığı veya şiddeti artıyorsa, doktora görünmeniz lâzımdır.
Ayrıca hamilelikte kasık ağrısı için kendi kendinize ilaç kullanmaktan sakınmanız, bilinçsizce alınan bir ağrı kesicinin bile hem anneye hem de bebeğe zarar verebileceğiniz unutmamanız gereklidir.