Bebeğim Doyuyor mu? Nasıl Anlarım?

Bebeğim doyuyor mu? Nasıl anlarım? Bu, yeni annelerin en çok merak ettiği sorulardan biri durumunda.

Tabii ki bebeğin doyup doymadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken bazı işaretler bulunuyor. Fakat bununla beraber, yediği miktarın her gün değişebileceğini unutmamak gerekiyor. Örneğin; dün bir kâse sebze çorbasını âfiyetle yeyip -tabiri câizse- kırıntı bile bırakmazken, bugün yarısını anca yemiş olabilir. Önceleri iştahla yalayıp yuttuğu bir şeyi bugün âdeta ağzının ucuyla, zorla yemeye çalışması muhtemel.

Dolayısıyla bebeği beslerken annenin kendine göre bir zaman aralığını veya miktarı hedef seçmemesi, onun vereceği sinyallere göre hareket etmesi önem taşıyor.

Şu davranışlar, bebeğinizin yemeye devam etmek istemediğinin ve ‘artık yeter!’ demeye çalıştığının bir göstergesi olabilir:

  • Kaşıkla/yemeğiyle oynamaya başlaması,
  • Kaşığı uzattığınız zaman ağzını açmaması ya da ısrarla kafasını çevirmesi,
  • Mama sandalyesinde geriye doğru eğilmesi.

Tabii bebeğinize yutması için yeterli bir zaman tanımanız da önemli. Eğer ağzındakini henüz yutmamışsa yine bu tepkileri verebilir. İyisi mi; ona biraz zaman tanıyın, birkaç kere daha deneme yapın.

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Siz emzirmeye, bebeğiniz de emmeye alışırken, yeni annelik heyecanıyla, kafanızda belirecek endişelerden biri de şüphesiz ki bu olacak: Bebeğim doyuyor mu? Nasıl anlarım?

Yavrunuzun yeterince beslendiğinden emin olup içinizi rahatlatmak istersiniz. Bu noktada öncelikle, bebeğin aç olduğu nasıl anlaşılır? Sorusuna cevap bulmanız gerekiyor.

Bu; bebekten bebeğe değişmekle beraber, yenidoğanlar genellikle 2-3 saat arayla acıkıyor. Bebeği kucağınıza aldığınızda hemen göğsünüze yönelmesi, aç olduğuna bir işaret teşkil ediyor.

Ayrıca sürekli bir şeyleri emme eğiliminde olması, arada mızmızlanıp sesler çıkarması, yerinde duramayıp devamlı el ve ayaklarını oynatması da ‘anne, ben acıktım!’ demenin bir başka yolu.

Şimdi gelelim, bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabına…

Şu durumlara bakarak bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz:

  • Emmekten vazgeçip memeden uzaklaşması,
  • Yemek yemeye başladıktan belli bir süre sorna hıçkırık gelmesi,
  • Emmeyi yavaşlatıp uykuya geçmesi,
  • Memeyi yaklaştırdığınız zaman ağlaması, emmemek için direnmesi,
  • Anne sütü aldıktan sonra 2-3 saat boyunca kesintisiz uyuması,
  • Ellerini açık bir biçimde konumlandırması (Bu, vücutta rahatlama olduğunu gösterir. Miniğiniz doydukça vücudu gevşemeye başlar ve yaptığı bu hareket, onun tokluk nedeniyle mayıştığını gösterir.

Sütüm Yetiyor mu? Nasıl Anlarım?

Annenin yediği her gıda sütüne geçiyor ve bebek, ihtiyaç duyduğu tüm mineral ve vitaminleri bu eşsiz gıdadan alıyor. Yeteri kadar anne sütü alması ise hem bedensel hem zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

Peki, sütünüz kâfi geliyor mu? Bunun cevabını verecek başlıca faktörler ise şunlar:

  • Aylık kilo kazanımının ideal seviyede olması,
  • Emzirme sonrasında göğsünüzün yumuşaması (Çünkü süt dolu göğüsler şişkin ve sert olur. Bebek anne sütünü ne denli iyi alırsa, annenin memesi de o kadar yumuşayacaktır.),
  • Düzenli ve rahat uyuması,
  • Her gün bezini sık sık kirletmesi (Günde 5-8 defa değiştirmeniz gerekiyorsa, bebeğiniz yeterince besleniyor demektir.)

Artık aklınızda; bebeğim doyuyor mu? Nasıl anlarım? Diye bir soru işareti kalmadığını umuyoruz. Öyleyse miniğinize şimdiden iyi beslenmeler!

Arkadaşlarınla Paylaş: